Les explicacions que des de l'alcaldia d'Arbúcies es donen sobre la situació urbanística de l'Hotel Montsoriu no són ni clares ni suficients; ans al contrari, ens provoquen dubtes i temors coneixent la deriva urbanística del nostre municipi.
Segons paraules del mateix Roger Zamorano, l'Ajuntament "ha aconseguit que dels 7000 metres d'edificabilitat inicials, s'hagin reduït a 6300 metres" (Diari de Girona - 16-10-2009). D'altra banda també ressalta que la Direcció General de Patrimoni Cultural dependent de la conselleria de Cultura (ERC) va acceptar la descatalogació de la façana de l'hotel Montsoriu.
Arran d'aquestes paraules em venen al cap diferents preguntes. Què motiva a l'Ajuntament a iniciar un canvi urbanístic com aquest? En base a què el canvia? Per què la propietat accepta perdre 700 metres d'edificabilitat? Per què interessa descatalogar la façana?
Si comprenc, i comparteixo, que l'Ajuntament li interessa reduir l'edificabilitat per tal de reduir la densitat de població, no entenc perquè la propietat renuncia a 700 metres d'edificabilitat que té reconeguts a l'anterior Pla General. 700 metres quadrats que l'Ajuntament hauria de compensar econòmicament o a través d'un pacte. Arribats a aquest punt, podríem pensar que l'Ajuntament aconseguiria reduir l'edificabilitat a canvi de descatalogar una façana que empiparia a l'hora de construir pisos a l'antic hotel Montsoriu.
En tot cas, quina pèrdua d'interès ha patit la façana de l'hotel Montsoriu des de la seva catalogació fins ara? En un moment en què la majoria d'ajuntaments del país aprofiten per preservar el patrimoni cultural de cada població, l'Ajuntament d'Arbúcies aposta per l'enderroc. Amb la descatalogació de la façana, res impedeix a la propietat a enderrocar-la i a reconstruir-la segons el seu gust.
Curiosament, els darrers mesos estem vivint un procés desafortunat d'enderroc a l'entorn de la placeta de can Reus. Des de fa mesos s'està enderrocant les antigues naus de ca l'Ayats, poques setmanes enrere començaven els treballs per enderrocar la fonda Ayats i malauradament sembla indicar que aviat l'Hotel Montsoriu també cedirà. Tot plegat per quedar una imatge devastada de la principal entrada d'Arbúcies.
En els darrers anys, coincidint amb una gestió urbanística nefasta, Arbúcies ha perdut patrimoni arquitectònic de primer ordre. No deixa de ser curiós, també, que mentre Sant Hilari Sacalm aposta decididament pel turisme (Vilar Rural, el balneari a Villa Conchita...), Arbúcies hagi perdut cinc institucions hoteleres en els darrers anys: la Fonda Reus, la Fonda Ayats, l'Hotel Montsoriu, l'Hostal Castell i l'Hotel Parc!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada